PROJECTZANG

Mijn ervaring als projectzanger is nog niet zo groot. Weliswaar zing ik in alle bands waarin ik speel, maar onderdeel uitmaken van een groot koor is een geheel andere discipline: geen stemimprovisatie, maar nauwgezet de partituur volgen en vooral onderwerping aan de opvattingen van de dirigent. Dit is niet geheel nieuw voor mij. Immers was ik tussen mijn 16-de en 25-ste  lid van een kerkkoor. Wij zongen toendertijd natuurlijk Gregoriaanse muziek, maar ook bv. de Messiah van Händel en het Ave Verum van Mozart.

Enkele jaren geleden ontstond mede door mijn echtgenote hernieuwde belangstelling voor koormuziek en schreef ik mij in voor het project "Carmina Burana" van Carl Orff. Na een z.g. scratchdag hadden we

's avonds een uitvoering in het Philips Muziekcentrum in Eindhoven samen met het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch. Dit smaakte naar meer, zozeer zelfs dat ik meteen inschreef voor een concertreis naar Sint Petersburg (Rusland). Daar voerden we o.l.v. Martin van der Brugge de "Carmina Burana" uit in de Smolny Kathedraal voor een geheel gevulde zaal van ca 1300 bezoekers. Daarna volgden nog twee uitvoeringen deze keer o.l.v. Lex Bergink, die ook het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch dirigeerde: "Fabriek Magnifique" in Veghel voor een naar schatting 1500-koppig publiek en het Jheronimus Bosch Art Center in 's-Hertogenbosch voor een uitverkochte zaal.

Onlangs heb ik me ingeschreven voor een nieuw project: Misa Criolla en Navidad Nuestra.van Ariel Ramirez. De repetities o.l.v. Martin van der Brugge beginnen binnenkort en op 26 november is er weer een scratchdag in de Nicolaikerk in Utrecht. Uiteindelijk gaat dit project ons in december leiden naar Valencia (Spanje), waar we met begeleiding van het Argentijnse ensemble van Javier Rodriguez deze werken ten gehore zullen brengen.

Carmina Burana met het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch en het projectkoor o.l.v. Martin van der Brugge in de Smolny Kathedraal in Sint Petersburg 20 oktober 2015

CULINARIA

PROJECTZANG


Opvoering van de Carmina Burana o.l.v. Lex Bergink t.g.v. Fabriek Magnifique in Veghel op 22 juli 2016

De Carmina Burana in het Jheronimus Bosch Art Center op 23 juli 2016


MISA CRIOLLA


De Misa Criolla (uitspraak Miesa Criozja), het bekendste werk van de Argentijnse componist Ariel

Ramírez , werd gecomponeerd in 1964. Sinds kort was Latijn niet meer de enige toegestane taal in de kerk en Ariel Ramírez greep deze gelegenheid aan om één van de meest baanbrekende missen ooit te schrijven. In de Misa Criolla zit niet alleen volkstaal, maar ook volksmuziek. Het is een mis met Argentijnse ritmes en instrumenten uit het Andesgebergte, zoals de charango (kleine gitaar), de quena (rechte Indiaanse fluit) en de bombo (Argentijnse trom).


De Misa Criolla is een echte Creoolse mis: inheems, maar niet geheel autochtoon. De naam 'Criolla' staat voor de vele culturele invloeden in Argentinië. De Argentijnse 'Criollos' zijn een mengeling van vele volkeren, zoals Europeanen, Afrikanen en oorspronkelijke bewoners, een soort "tweede (en meer) generatie immigranten". Dit in tegenstelling tot de nieuwe immigranten, de gringos. Die mengeling van volkeren is te horen in de gevarieerde muziek van het land, die ook terugkomt in de Misa Criolla.


Dramatische ritmes uit het noordelijke Andesgebergte vormen de basis van het Kyrie. Het populaire Gloria daarna bestaat grotendeels uit een vrolijke 'carnavalito', in het midden opeens afgewisseld door een langzaam ritme dat door de Inca's voor begrafenissen gebruikt wordt. Het Credo is een onweerstaanbare 'chacarera', de belangrijkste feestdans in Argentinië. In het Sanctus is een subtielere variant op de carnavalito te horen. De mis eindigt met een melancholiek ritme van de Argentijnse pampa's.


www.argentijnsemuziek.info

Om een idee te krijgen hoe het zou kunnen klinken: Kyrie, gezongen door Jose Careras

ZATERDAG 26 NOVEMBER 2016 | NICOLAIKERK | NICOLAASKERKHOF 8 | UTRECHT


Op zaterdag 26 november 2016 doe ik mee aan het scratchconcert in samenwerking met de fenomenale tenor Javier Rodríguez in de prachtige Nicolaïkerk te Utrecht. Onder leiding van dirigent Martin van der Brugge wordt de swingende Misa Criolla én de Navidad Nuestra in één dag ingestudeerd en aansluitend met orkest en solisten uitgevoerd.


Opvoering van de Misa Criolla en Navidad Nuestra op 13 december 2016 in de Kathedraal van St. Catharina in Valencia

The Armed Man-scratch

ZATERDAG 18 NOVEMBER 2017 | NICOLAIKERK | NICOLAASKERKHOF 8 | UTRECHT


Op zaterdag 18 november 2017 neem ik deel aan een een scratchconcert. Onder leiding van dirigent Martin van der Brugge wordt The Armed Man van de componist Karl Jenkins in één dag ingestudeerd en aansluitend met orkest en solisten uitgevoerd.

sir-karl-jenkins-a-concert-for-peace-600Het werk

The Armed Man

The Armed Man is de titel van een mis gecomponeerd door de Welshe componist Karl William Jenkins, met als ondertitel "A Mass for Peace". Het stuk is gecomponeerd in opdracht van het "The Royal Armouries" (de Koninklijke Arsenalen), een museum in Leeds dat is ingericht ter gelegenheid van de Millenniumvieringen. De première vond plaats in London in 2000, in de Royal Albert Hall. Het stuk was oorspronkelijk opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo crisis, die plaatsvond terwijl Jenkins aan zijn compositie werkte.

Net als eerder het "War Requiem" van Benjamin Britten is het in essentie een anti-oorlog stuk. Net als Britten's werk is het opgebouwd rond het ordinarium van de christelijke mis, dat gecombineerd wordt met andere bronnen, onder andere het vijftiende-eeuwse volkslied "L'homme armé" in het eerste en het laatste deel.

De teksten die gebruikt worden vallen in drie categoriën: heroïsche teksten over oorlog en geweld, smartelijke teksten over de gevolgen van het geweld en tenslotte de teksten die hoop brengen en die er op wijzen dat duurzame vrede mogelijk is. Het geheel wordt samengebonden door een aantal liederen van de Irakese componist Hamid Khalaf die een aantal liederen heeft gecomponeerd over de vrede.

Dit is de Dvorak-zaal in het Rudolfinum te Praag waar we met een projectkoor, symfonieorkest en solisten van de staatsopera in 2018 de "Carmina Burana" gaan uitvoeren

Van 10 tot 14 oktober 2019 waren wij met een Nederlands projectkoor o.l.v. Martin van der Bruggen te gast in Nottingham, waar wij in de Albert Hall "The armed Man" van Carl Jenkins ten gehore hebben gebracht.

_DSC6309
_DSC6318
_DSC6330